top of page

Dankbaar zijn

Het belang van de beoefening van dankbaarheid is onderschat. Maar het is net door kleine dingen te weinig te appreciëren dat we behoefte hebben aan speciale, soms extreme ervaringen om leegten in ons leven op te vullen. Maar in plaats van de leegte op te vullen, voeden ze enkel de honger naar meer. We hebben het gevoel dat we van alles zullen missen. Als we daarentegen een diepe rust en voldoening kunnen vinden in dingen als een glimlach, de zon die schijnt, een compliment en een kopje thee, als we tevreden kunnen zijn met wie we zijn, opent dat de deur naar echt geluk. We verwarren zo dikwijls plezier en opwinding met geluk.

We voelen ook weerstand om dankbaar te zijn. Het lijkt alsof alles eerst perfect moet zijn eer we dankbaar mogen zijn. Het lijkt te soft. Het lijkt te getuigen van weinig ambitie om tevreden te zijn met een kopje thee.


Dankbaar zijn is een manier om meer aandacht te hebben voor het goede. We zijn vaak geneigd om te kijken naar wat er misloopt, wat niet goed is. We gaan voorbij aan veel mooie en goede dingen omdat ze alomtegenwoordig zijn. Dankbaarheid leert ons er meer van genieten.

Dankbaar zijn is ook een geweldige manier om je verbonden te voelen. Als je dankbaar bent om een lekker stukje chocolade, dan brengt dat je dichter bij iedereen en alles wat dat stukje chocolade tot stand heeft gebracht. De cacaoboeren, die het beste van zichzelf geven om cacao van goede kwaliteit te produceren, de boeren die de suiker telen, het water dat nodig is om de planten te doen groeien, de wolken die het water op het land laten vallen, de zee waaruit de wolken ontstaan, de zon, die licht en warmte geeft, de organismen in de bodem. Hoeveel mensen zijn er nog bij betrokken, bij het vervoer, verwerking, verpakking, verkoop? Allemaal hebben ze hun bijdrage aan dat ene stukje chocolade. Door dankbaar te zijn, voel je meer verbinding, besef je dat er meer is dan je eigen kleine wereld. En dat kan heel bevrijdend zijn. Het is heerlijk om het universum te ontmoeten in een kopje thee.


Daarom is het goed elke avond drie dingen te noemen waarvoor je dankbaar bent. In het begin kan dat raar voelen, maar dat is enkel het laagje weerstand waar je door moet. Na verloop van tijd komt het meer spontaan. Je kan het ook opschrijven in een dagboekje. Je kan het dan hardop aan jezelf voorlezen en voelen wat dat met je doet. Je kan zelfs een heuse brief schrijven aan iemand die veel voor je betekent en waar je dankbaar voor bent. Het voordeel van het schrijven is dat je beter kunt nadenken over wat je precies wil zeggen. Misschien kan je die brief voorlezen als verjaardagscadeau. Is dat niet beter dan een cadeaubon van de …?

Dankbaarheid is iets wat we ook met onze kinderen kunnen oefenen. Als je van jongs af aan dankbaarheid oefent, word je minder gefocust op je eigen behoefte, sta je meer open in het leven. Hier zijn 5 concrete tips om dankbaarheid bij kinderen te stimuleren:


  1. De belangrijke eerste stap is opmerken dat er veel dingen in ons leven zijn waar we dankbaar voor kunnen zijn. Als ouder kan je dat onder de aandacht brengen door zelf spontaan je dankbaarheid uit te spreken over alledaagse dingen.

  2. Leer je kind niet enkel dank u zeggen als het iets krijgt, maar ook naar iemand de vriendelijk of behulpzaam is.

  3. Kijk ’s avonds even samen terug op de dag en vraag je kind waar het dankbaar voor is.

  4. Laat je kind zijn dankbaarheid naar andere mensen ook uitdrukken in daden, bijvoorbeeld door een mooie tekening te maken voor iemand die veel betekent voor hem of haar.

  5. Zoek en vraag ook naar het positieve in moeilijke situaties. Als je cavia gestorven is bijvoorbeeld kan je aangeven dat je daar droevig over bent, maar ook dat je dankbaar bent voor al de leuke momenten die je samen met het dier gehad hebt. Zo wordt het duidelijk dat dankbaarheid niet alleen aan de omstandigheden gebonden is, maar een levenshouding die ons leven op ieder moment een gouden randje kan geven.


Lieve groeten, Koen.

bottom of page