top of page

De verwondering van de natuur

Een tijd in de natuur verblijven. We hoeven er geen tekening bij te maken om te weten dat je hier gewoonweg van herbront. De natuur prikkelt immers al onze zintuigen op een zachte manier. En met onze zintuigen op scherp, oefenen we met een mindful moment. Het betekent dan niets minder dan actief luisteren, ruiken, zien, voelen en heel misschien ook wel proeven? Dr. Li noemt dit ook wel bosbaden en laat zijn principe van Japan naar onze contreien overwaaien. Volgens hem zijn er immers niets dan voordelen om geregeld het bos in te duiken.


Er is geen wifi in het bos, maar je vindt er zonder twijfel een betere connectie. (auteur onbekend)

Op zondagen gaan wij graag op pad. Hier dichtbij is het Ter Kamerenbos dat mooi aansluit met het Zoniënwoud. Daar, het Zoniënwoud, is een plek waar ik met veel plezier in verdwaal. Vooral als de zon wat lager staat en schemert tussen de bomen. Als schaduwen van de bomen en heldere stukken zich afwisselen, als vogels ongestoord hun lied zingen en de bladeren van de bomen ruisen in de achtergrond. De geur van de natte grond dringt tot diep in je neusgaten en als je heel stil wordt, voel je je voetstappen en zelfs je adem. En dan zo, plots uit het niets, zie je dat schattig eekhoorntje. Alsof het zegt, "leuk hier hé, in de natuur".


Dan komen de woorden die ik eerder hoorde van Paul Van Hooydonck, iemand die ik heel inspirerend vind: "een boom bestaat niet op zichzelf". Een boom zou geen boom zijn zonder de zon, het water uit de lucht en het water uit de grond. Deze boom heeft ook zijn eigen bosvrienden zoals de specht, de boompieper, de glanskop of de eekhoorn. Alle dieren laten een spoor na op deze boom, en maakt het zo een unieke boom. Als de boom dan niet op zichzelf bestaat, komt ook wel een besef dat wij niet op onszelf bestaan... en zo begint de verwondering van de natuur.


Kom je met ons mee in de verwondering? Vind dan ons evenement in de agenda.


Groetjes!


mindfulness voor kinderen

Comments


bottom of page