
Een tijdje geleden zat ik thuis te werken aan mijn bureau, zoals dat tegenwoordig gaat.
Mijn aandacht werd afgeleid door het luide gebrom van een vlieg. Net toen de gedachten begonnen te kristalliseren gebrom – vervelend – moet weg, besloot het dier een landing te maken op mijn hand. Toen ik de vlieg bekeek, veranderde er plots iets. Dit was geen zwarte vlieg, zoals de meeste vliegen die we in huis wel eens tegenkomen, maar een glimmende, groengekleurde vlieg. De kleur was zo intens blinkend en mooi dat mijn gemoed zich snel aanpaste. Onderzoekend bekeek ik de vlieg van alle kanten en zag hoe zij mijn hand aan het onderzoeken was, snel bewegend, schijnbaar zonder patroon. Hoe ze met haar snuit en poten over mijn hand bewoog en zo een zacht kittelend gevoel gaf. Toen spreidde ze haar vleugels en steeg ze op, waarbij ze een zacht brommend geluid maakte, net hetzelfde geluid dat ik eerst vervelend vond, voor ik die vlieg persoonlijk kende. Ik hoopte dat ze nog een tijdje bij mij zou blijven en dat deed ze. Die ochtend hield ze mij gezelschap tijdens mijn werk. ‘Anything in life can be your teacher’, zei Leni en gelijk had ze.
Mindfulness wordt dikwijls gezien als een techniek waarmee we onze problemen kunnen aanpakken, stress, pijn, angst, boosheid. Maar mindfulness is zoveel dieper dan dat.
Zoals mijn voorbeeld van de vlieg laat zien, kan het simpelweg met je aandacht bij het huidig moment zijn een grote bron van levensvreugde zijn. We herleiden de werkelijkheid al te vaak tot die ene dimensie, leuk of vervelend. Als we echt kijken, zien we zoveel meer, zien we hoe wonderlijk alles in elkaar zit. Mindfulness brengt verbondenheid met de wereld en uit ons vermogen om die verbondenheid te appreciëren ontstaat vreugde. Er zijn geen speciale dingen nodig om die vreugde te ervaren, geen bucketlist om af te vinken. De simpele dingen van het leven volstaan. Verwondering om de kleine dingen is niet iets dat we moeten afleren om groot te worden. Integendeel. Het is iets dat ons veel energie kan geven. En op dat gebied kunnen we veel leren van onze kinderen. Kijk maar eens hoeveel plezier ze kunnen hebben met iets simpel als een kartonnen doos. Omdat ze er meer in zien dan een doos. Mindfulness is niet alleen aandacht geven aan het huidig moment, het is ook kijken met de ogen van een kind (vaak ‘beginnersgeest’ genoemd).
Volgende oefening kan helpen om onze spontane opmerkzaamheid te verhogen.
Benoem één ding dat je ziet in je omgeving. Ga het dan wat nader observeren. Wat is de kleur, glans, vorm, beweegt het? Wat valt je nog allemaal op?
Kies dan een geluid dat je hoort en onderzoek dat. Is de toon hoog of laag, is het geluid luid of stil, is het dof of schel, ruizig van aard? Je hoeft zelfs niet te bedenken wie of wat dat geluid produceert en je hoeft er niet direct een mening over te hebben. Luister gewoon naar het geluid zelf.
Kies dan iets waaraan je kan voelen en verken het met je tastzin. Misschien is er ook een geur aanwezig. Dan kan je ook die geur onderzoeken.
Een simpele oefening die je direct terug in de realiteit brengt (vlieg erin zou ik zeggen).
Warme groet, Koen.
Een nieuwe stem op de blog van Mimoki? Inderdaad. Mijn naam is Koen Vande Velde. Ik ben mindfulness trainer bij Samma Mindfulness Training en studeerde af aan het Radboudumc in Nijmegen. Ik ben auteur van het boek De hemel dat ben jij, een boek voor kinderen over mindfulness en een bewust leven. Door hun spontaniteit en contact met hun lichaam hebben kinderen een grote aanleg voor mindfulness, die ik graag wil aanwakkeren. Daarom wil ik ook bloggen voor Mimoki. Verder wil ik graag het grotere plaatje van mindfulness tonen: vrede in de wereld begint bij vrede in jezelf.