top of page

Glimlachen onder de Zomerzon: mindfulness activiteiten voor kinderen tijdens midzomer
Midzomer, ook wel bekend als de zomerzonnewende, markeert het hoogtepunt van de zomer en staat symbool voor licht, groei en overvloed. Het is een prachtige gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met mindfulness en hen te helpen zich te verbinden met de energie van de natuur en hun eigen innerlijke rust.


Hier zijn enkele leuke en educatieve mindfulness activiteiten voor kinderen tijdens Midzomer.


1. Zonnewende yoga: Begin de dag met zonnewende yoga in de tuin of op een grasveld. Laat kinderen eenvoudige yogahoudingen proberen die gericht zijn op strekken, balans en ademhaling. Ze kunnen de zon begroeten met hun favoriete poses en zich bewust worden van de kracht van de zon en de energie die het brengt.


2. Natuurlijke mandalas maken: Verzamel bloemblaadjes, bladeren, steentjes en andere natuurlijke materialen om mandala's te maken op de grond of op een plat oppervlak. Laat kinderen creatief zijn terwijl ze concentrische patronen creëren en zich concentreren op het plaatsen van elke steen en elk blad met aandacht en zorg.


3. Vuurceremonie: Organiseer een kleine vuurceremonie in de avond. Laat kinderen helpen bij het verzamelen van hout en het bouwen van een veilig vuur. Terwijl het vuur brandt, moedig hen aan om stil te staan bij hun wensen, dankbaarheid te uiten voor de zomerse zegeningen en zich te verbinden met het ritme van de natuur en de kracht van het vuur.


4. Kruidenpluk en theeceremonie: Neem kinderen mee op een kruidenplukavontuur in de tuin of het park. Verzamel verse kruiden zoals munt, citroenmelisse of kamille. Na het plukken kunnen ze helpen bij het maken van een kalmerende kruidenthee. Laat hen de geuren ruiken, de bladeren aanraken en het water gieten terwijl ze zich bewust worden van elke stap in het proces.


5. Sterrenkijken en nachtwandeling: Sluit de dag af met een nachtwandeling onder de sterrenhemel. Leer kinderen over de sterrenbeelden en moedig hen aan om stil te staan en te luisteren naar de geluiden van de nacht. Het observeren van de sterren en de natuurlijke wereld in de avond bevordert een gevoel van verwondering en verbondenheid met het universum.


Door deze mindfulness activiteiten te integreren in de viering van Midzomer, kunnen kinderen een diepere waardering ontwikkelen voor de seizoenen, de natuurlijke wereld en zichzelf.


Het belang van het belichamen en verwelkomen van fijne ervaringen: je Glimmers ontdekken

Te midden van de festiviteiten van Midzomer is het van cruciaal belang om niet alleen de vreugde van het seizoen te vieren, maar ook om bewust stil te staan bij de waarde van het belichamen en verwelkomen van fijne ervaringen, die ik graag 'glimmers' noem.


Glimmers zijn die kleine, sprankelende momenten van vreugde, verwondering en verbinding die we in ons dagelijks leven ervaren. Het kan het gelach van een kind zijn tijdens het maken van mandala's, de warmte van een vuurceremonie onder de sterren, of zelfs de rustgevende smaak van zelfgeplukte kruidenthee. Door ons bewust te richten op deze glimmers, geven we ze niet alleen waarde, maar versterken we ook ons vermogen om dankbaarheid te voelen voor de eenvoudige geneugten van het leven.


Het belichamen van fijne ervaringen betekent dat we niet alleen passief genieten van de momenten, maar er actief aan deelnemen en er volledig in opgaan. Het kan zijn dat kinderen zichzelf vinden in een moment van diepe concentratie terwijl ze een mandala creëren, of in een staat van sereniteit tijdens een meditatieve ademhalingsoefening bij zonsondergang. Deze actieve betrokkenheid helpt kinderen om meer in contact te komen met hun innerlijke wereld en om te leren hoe ze vreugde en tevredenheid kunnen vinden in het huidige moment.


Verwelkomen van fijne ervaringen gaat nog een stap verder. Het betekent dat we openstaan voor al het goede dat het leven ons biedt, hoe klein of groot ook. Het kan moeilijk zijn in een wereld die vaak gericht is op wat er ontbreekt, maar door bewust te oefenen in het verwelkomen van positieve ervaringen, leren we veerkrachtig te zijn in het gezicht van uitdagingen en tegenslagen.


Dus terwijl we Midzomer vieren met mindfulness activiteiten en onze band met de natuur versterken, laten we ook stilstaan bij de glimmers van vreugde en verbondenheid die we ervaren. Laten we ze koesteren, vieren en delen, zodat hun licht ons kan begeleiden door de rest van het seizoen en verder.


Tot slot een Zonnewende Zang en Beweging Meditatieritueel

Dit laatste is geïnspireerd op een druïdisch zomerzonnewende ritueel om dit feest te vieren met zang en beweging. Je kunt deze zang en beweging combineren met zonsopgang, of gewoon naar buiten gaan wanneer de stralen van de zonnewendezon op je kunnen schijnen.


Laat je lichaam vrij stromen terwijl je de warmte van de zon absorbeert, dansend en glimlachend in het licht. Je kunt ook zachtjes zingen, gebruik makend van een chant die je kent of er een in het moment creëren.


Of je kunt deze chant gebruiken:

Stralen van de zon, ik laat ze in mij ze stromen,

Stralen van de zon, ik ben helder en vol dromen,

Stralen van de zon, ze brengen me kracht,

Stralen van de zon, ze maken me vrij en vol pracht!


Voel hoe de energie van de zon je vult terwijl je beweegt en zingt. Laat jezelf verbonden voelen met de natuur om je heen en geniet van het moment van vrede en harmonie.


Laat deze Midzomer een tijd zijn waarin kinderen niet alleen de warmte van de zon voelen, maar ook de innerlijke gloed van mindfulness ervaren. Door samen te komen in rituelen, te spelen met natuurlijke elementen en te genieten van de kleine momenten van vreugde, leren ze de waarde van verbinding, dankbaarheid en bewustzijn. Dus ga op avontuur, omarm de zomerse magie en laat de sprankelende herinneringen aan deze dagen je nog lang verwarmen. Moge deze Midzomer gevuld zijn met licht, liefde en eindeloze mogelijkheden voor groei en geluk.


Alle liefs, Lydia ✌️❤️🌷


Comments


bottom of page