top of page

Jij bent muziek!

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Als je een lichaam hebt, dan kun je muziek maken. Of denk jij ook dat je een getrainde stem moet hebben om je mond open te mogen doen? "Ik kan niet zingen", hoor ik zo vaak, en dat maakt me een beetje verdrietig, want zingen raakt aan je levensvreugde. Zingen zorgt dat geluid in je hele lichaam kan resoneren en het werkt zelfs genezend, fysiek en mentaal. Maar muziek maken is helaas een activiteit waar veel oordelen rond hangen. "Toen ik klein was moest ik vaak playbacken van de muziekleerkracht, sindsdien durf ik mijn stem niet echt meer te laten horen", vertellen sommige volwassenen mij. Schandalig, als die leerkrachten eens wisten hoeveel schade ze hiermee hebben aangericht, dan zouden ze wel wat voorzichtiger zijn geweest. Zoveel ouders zouden hun kinderen graag met muziek willen zien opgroeien, maar helaas beschouwen slechts weinigen zichzelf als een bron van inspiratie en muzikaliteit.


Muziek is een prachtige vorm van mindfulness, van aanwezig zijn bij jezelf en bij je kinderen. Wat voor kleine kinderen belangrijk is, is opgroeien met liefde voor creativiteit, muziek, luistervaardigheid en andere bronnen die je lichaam en geest in beweging brengen. De kracht van je adem is dan plotseling zo duidelijk aanwezig, als een wonder waarmee je jezelf kunt verrassen. Het technisch leren bespelen van een instrument of het leren van danspasjes komt later, als de zaadjes van motivatie en inspiratie zich verder gaan ontwikkelen.


Als je een stem hebt, dan kun je ook zingen. Misschien niet voor een groot publiek, maar tenminste voor je eigen kinderen. Hoe meer je (samen) zingt, hoe makkelijker je je stem leert kennen en gebruiken. En als je wat creativiteit toelaat, kun je de woorden vanzelf uit je hart laten opkomen en een grappig, mooi, absurd of ontroerend liedje verzinnen. Als je een instrument (bvb piano, gitaar, kleine percussie, fluit) in huis hebt, dan kun je het samen leren kennen, experimenteren met het effect van je adem en de klanken ontdekken die je mooi, spannend, lelijk of grappig vind. Of klanken die je aan een bepaalde sfeer, een gevoel, een verhaaltje of aan een ander liedje doen denken.

Lydia van Mimoki had dit natuurlijk al lang begrepen. Zonder professionele muziekopleiding of intensieve muzikale training, maakte ze haar eigen composities voor kinderen en hun ouders. Af en toe werkt ze samen met andere amateurs of professionele muzikanten om haar liedjes de wereld in te sturen. Het klinkt in mijn oren mooi, kwetsbaar, ontroerend en inspirerend. En bovenal neemt ze je mee naar gevoelens die niet in spreektaal uit te drukken zijn.


Misschien zijn deze liedjes ook voor u een inspiratiebron om uit de gevangenis te raken van "ik ben geen muzikant, dus ik kan het niet". Leer je kinderen hun stem lief te hebben en te ademen, zonder de angst dat het niet goed genoeg zou zijn. Voeg een dimensie toe aan je verbindende communicatie met je kinderen door deze prachtig rijke uitdrukking van sensaties. Door muziek die lichamen én geesten verbindt.


Zingende groetjes,


Ylva

"Als iedereen de dag zingend zou starten, hoe gelukkig zouden we dan zijn!"

Comments


bottom of page