top of page

Krachtgedachten

Die avond, toen ze alleen in haar kamer zat, overdacht Ina wat haar mama had gezegd: ‘Laat je waarde niet afhangen van wat andere mensen misschien over je denken. Je bent goed zoals je bent.’ Ze drukte haar knuffel stevig tegen zich aan en nam een besluit. ‘Ik ga mij niet meer laten doen. Ik ga niet stilletjes in een hoekje blijven zitten. Ik ga gewoon meedoen zoals de andere kinderen.’ Toch voelde ze zich onrustig bij die gedachte. Ze dacht aan wat ze die week geleerd had: bewust ademen om rust te vinden. Terwijl ze dat deed, moest ze terugdenken aan die mooie vakantie in de bergen. ‘Kon ik maar zijn als een berg!’, dacht ze. Ze zette haar voeten stevig op de grond. ‘Ik adem in, ik ben een berg. Ik adem uit, ik sta stevig op de grond. Ik adem in, ik ben een berg. Ik adem uit, ik sta stevig op de grond.’ Met elke ademhaling voelde ze zich zekerder worden. Echt als een berg. Een hoge berg met sneeuw op de top. Stevig en waardig. ‘Ik ben goed zoals ik ben.’ Ze zette zich voor de spiegel. ‘Ik adem in, ik ben een bloem. Ik adem uit, ik ben mooi. Ik adem in, ik ben een bloem. Ik adem uit, ik ben mooi.’ Ze voelde haar schouders ontspannen. ‘Ik ben Ina!’, zei ze zacht, maar vol vertrouwen.


We kennen het bijna allemaal, de angst om niet goed genoeg te zijn. Krachtgedachten zijn positieve gedachten over onszelf, die een negatief zelfbeeld tegengaan. Ze kunnen ons helpen om sterker in onze schoenen te staan en onszelf met meer liefde te zien. Omdat angst niet alleen in onze geest leeft, maar ook in ons lichaam, zijn belichaamde krachtgedachten extra sterk. Om de krachtgedachte te belichamen, maak je een beeld bij de gedachte die je wil versterken, zoals de berg of de bloem en je probeert dat beeld zo goed mogelijk te belichamen, stevig gaan staan als de berg, voelen dat je de berg bent. Zo krijgen je krachtgedachten een extra boost! En het is leuk om te doen.


Meer voorbeelden van krachtgedachten vind je bij de hulpbronnen. Welke kan jij gebruiken? En je kinderen?


Nu kan je misschien zeggen, allemaal goed en wel die krachtgedachten, maar is het niet jezelf wat wijs maken. Toch niet. We geloven allemaal dat er zoiets bestaat als een self-fulfilling prophecy. Als we bepaalde verwachtingen hebben over iemand, gaat deze persoon zich overeenkomstig gedragen, waardoor de verwachting uitkomt. Hoewel deze uitdrukking meestal in negatieve zin gebruikt wordt, kan het even goed in positieve richting werken. Rond onszelf hebben we ook een heleboel verwachtingen van hoe we zijn en hoe we ons gedragen. We kunnen dit mechanisme dus op onszelf toepassen. Het geloof dat we vat hebben op de realiteit, maakt ons sterker en veerkrachtiger. Door deze gedachten te belichamen, blijven we tegelijk ook aanwezig in de realiteit. We blijven openstaan voor alle gevoelens, ook de minder prettige. We proberen ze niet weg te denken. Integendeel, we kunnen ze op een vaardigere manier tegemoet treden.


Lieve groeten, Koen.


コメント


bottom of page