top of page

waarom grenzen noodzakelijk zijn bij mindful opvoeden

Graag helpen wij een misvatting uit de wereld. De misvatting dat mindful opvoeden gaat om alles maar toelaten en het kind volledige regie geven over zijn/haar leven. Helaas, het behoort tot onze taak als opvoeder om kinderen hun volle potentieel te laten ontwikkelen door hen uit te dagen en aanwezig te zijn bij frustratie dat onvermijdelijk bij het leven hoort. Mindful opvoeden gaat dus om welbewust opvoeden.


Met dit in het achterhoofd is het belangrijk om ons te herinneren dat wij als mensen kunnen leren, ontdekken, spelen mits we ons veilig voelen. Als we ons veilig voelen, dan weten we precies wat er zal komen. De omgeving wordt voorspelbaar. Er zullen geen vreemde verrassingen uit de hoek komen. Ook nieuwe vaardigheden als mindfulness, leer je best in een veilige en voorspelbare context. Voorspelbaarheid creëer je met structuur, dat zich ook wel wat laat vertalen als duidelijke grenzen. Het is binnen deze grenzen dat kinderen zich kunnen ontplooien.

Ik las ooit een mooie metafoor dat ongeveer ging als volgt:

net zoals water kan stromen binnen de grenzen van de oevers van de rivier, zo kan liefde stromen binnen de grenzen in de opvoeding.

Het is soms wat ploeteren om de grenzen af te stemmen op de noden van het kind, van jezelf en van je gezin of klas. Met onze nieuwe hulpbron kan je alvast duidelijkheid scheppen rondom strakke grenzen, zachte grenzen en de vrijheid van het kind.


Voorbeelden

  • strakke grenzen: niemand pijn doen, maximum schermtijd van 30', tanden poetsen voor het slapen gaan...

  • zachte grenzen: 1x per week maaltijd kiezen, een warme trui kiezen, gezond tussendoortje kiezen, ... (merk op: hier is de grens 1x, warm, gezond en toch is er de keuze binnen deze grens)

  • vrijheid: kiezen wat ze willen spelen, wat ze willen knutselen, hoe ze een praktisch probleem willen aanpakken, hoe ze met een moeilijk gevoel willen omgaan, ...


Download hier de hulpbron van de maand.

Heb je'm gemist? Kom dan als gratis lid hier langs.


Alle liefs,

mindful opvoeden, grenzen

Comments


bottom of page