top of page
Kind zit op omgevallen boom

Wat is mindfulness?

Het is stilstaan bij wat is en leren luisteren naar je innerlijke kracht.
En dat lijkt soms enorm moeilijk in de drukte van alledag. Maar dat is het eigenlijk niet. Mindfulness is helemaal niet zo moeilijk. Het is gewoon opmerken wat er is en leven in het nu. Het gaat om een waardevolle manier om milder te leren kijken. Naar jezelf. Naar anderen. Naar je kinderen of leerlingen. 
Mindfulness is als een magische truc die je helpt om heel goed op te letten op wat er op dat moment gebeurt, zonder te veel aan andere dingen te denken. Stel je voor dat je een tovenaar bent die zijn toverstok gebruikt om zich te concentreren op één ding, zoals de kleuren van een regenboog of het geluid van de vogels buiten. Het is alsof je jezelf een beetje magisch maakt, zodat je alles om je heen beter kunt zien, horen en voelen. Dus, als je bijvoorbeeld een ijsje eet, probeer dan alleen aan het ijsje te denken en hoe lekker het smaakt, in plaats van aan andere dingen. Dat is mindfulness - het helpt je om echt te genieten van het moment en je hoofd een beetje rust te geven. Het is als een superkracht die je helpt om gelukkiger te zijn!

 

Op één dag hebben we zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten. Dat is er eentje iedere anderhalve seconde. Bovendien zijn ongeveer negen op tien gedachten gewoon herhaling. Je gedachten gaan dus vaak met je op de loop. Mindfulness helpt om je bewust te worden van die oneindige stroom in je hoofd. Het helpt om rust te creëren. 

Mindfulness is eigenlijk een wetenschappelijk onderbouwde benadering die zich richt op het bewustzijn van het huidige moment, zonder oordeel. Het is een eenvoudige en effectieve manier om met stress om te gaan en meer van het leven te genieten.

In feite wordt mindfulness steeds meer erkend in de Westerse psychologie en gezondheidszorg vanwege de bewezen voordelen voor de geestelijke gezondheid en welzijn. Dus, hoewel de term soms zweverig kan klinken, is mindfulness eigenlijk een praktische en toegankelijke aanpak die door veel mensen wordt gebruikt om stress te verminderen en een gezonder mentaal welzijn te bevorderen.

Mindfulness vanuit een holistische visie omvat het bewustzijn en de aandacht voor alle aspecten van het individu, inclusief de geest, het lichaam en de ziel. Holisme verwijst naar het idee dat alle delen van een persoon met elkaar verbonden zijn en invloed hebben op elkaar, en dat men het beste begrepen kan worden als een geheel. In het geval van mindfulness binnen een holistisch kader gaat het niet alleen om het bewust zijn van gedachten en emoties, maar ook om het bewust zijn van het lichaam, de ademhaling en de spirituele dimensie van het bestaan.

Mindfulness is in principe voor iedereen. Het is een benadering die mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen gebruiken. Het is geen ingewikkelde of exclusieve praktijk, maar eerder een eenvoudige manier om je bewustzijn te vergroten en meer in het moment te leven.

Of je nu een kind van 6 jaar bent, een tiener, een volwassene of een ouder persoon, mindfulness kan nuttig zijn. Het kan worden toegepast in verschillende situaties, zoals op school, op het werk, thuis of zelfs tijdens recreatieve activiteiten.

Er zijn verschillende manieren om mindfulness te beoefenen, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of eenvoudige aandachtsoefeningen. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke benadering het beste bij jou past.

Tot slot

Mindfulness kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en zelfvertrouwen op verschillende manieren:

  1. Stressvermindering: Mindfulness helpt je bewust te worden van je gedachten en gevoelens in het huidige moment, waardoor je stress en angst beter kunt herkennen en ermee kunt omgaan. Door stress te verminderen, kun je je over het algemeen rustiger en zelfverzekerder voelen.

  2. Emotieregulatie: Door bewust te zijn van je emoties zonder erdoor overspoeld te worden, kun je leren hoe je op een gezonde manier met emoties kunt omgaan. Dit kan leiden tot een groter gevoel van emotionele stabiliteit en zelfvertrouwen.

  3. Concentratie en focus: Mindfulness oefeningen helpen bij het trainen van je aandacht en concentratie. Door je te richten op het huidige moment, kun je beter omgaan met afleidingen en je concentreren op wat je doet, wat het zelfvertrouwen kan vergroten.

  4. Acceptatie: Mindfulness moedigt acceptatie aan zonder oordeel. Het helpt je om mild te zijn voor jezelf en anderen, wat kan leiden tot een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

  5. Zelfbewustzijn: Door regelmatig mindfulness te beoefenen, ontwikkel je een dieper inzicht in jezelf. Dit vergroot je zelfbewustzijn, wat essentieel is voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Je leert je sterke punten kennen en accepteert ook je zwakke punten op een niet-oordelende manier.

  6. Betere besluitvorming: Door bewust te zijn van je gedachten en emoties, kun je meer doordachte en weloverwogen beslissingen nemen. Dit kan leiden tot een gevoel van controle en vertrouwen in je vermogen om met verschillende situaties om te gaan.

Door regelmatig mindfulness te beoefenen, kun je een positieve invloed hebben op jouw gevoel van welzijn en zelfvertrouwen.

 

bottom of page