top of page

Beltane: Een feest van Licht en Leven



Het volgen van het wiel van het jaar is een diepgaande manier om verbonden te blijven met de cyclische natuur van het leven. Dit wiel, dat de belangrijke seizoensgebonden festivals en overgangen markeert, helpt individuen en gemeenschappen om in harmonie te leven met de natuurlijke wereld en de seizoenen.


Door het wiel van het jaar te volgen, herinneren we onszelf eraan dat onze levens verweven zijn met die van de aarde en haar seizoenen. Elk festival zoals Beltane, Samhain, of Midzomer, heeft zijn eigen unieke energie en betekenis, die ons uitnodigt om te reflecteren, te vieren, en ons voor te bereiden op veranderingen.


Het vieren van deze cycli kan onze waardering voor de natuur vergroten, ons bewust maken van de impact van de seizoenen op ons leven, en ons helpen om ons aan te passen aan de veranderende energieën. Dit bewustzijn kan leiden tot een diepere spirituele verbinding met de wereld om ons heen en met onze eigen innerlijke cycli van groei en vernieuwing. Het is een krachtig middel om het leven te eren en te vieren in al zijn fasen.


Beltane, gevierd op 1 mei, is een van de belangrijkste festivals in het wiel van het jaar. Het markeert de aanvang van de zomer en is een tijd van vruchtbaarheid en groei. Beltane, ook bekend als Walpurgisnacht in sommige culturen, is diep geworteld in de verbinding met de natuur en de viering van het leven. Met zijn oorsprong in oude pre-christelijke tradities van de Kelten, staat Beltane symbool voor het ontwaken van de aarde en de bloei van de natuur.


Beltane is een uitstekende gelegenheid om kinderen te betrekken bij activiteiten die hen niet alleen verbinden met de tradities van dit oude festival, maar hen ook helpen mindfulness te beoefenen. Hier zijn enkele creatieve en eenvoudige activiteiten die je kunt ondernemen met kinderen om deze speciale tijd van het jaar te vieren:


1. Bloemenkronen maken: Bloemen spelen een centrale rol in de viering van Beltane. Het maken van bloemenkronen stimuleert niet alleen creativiteit maar helpt kinderen ook om zich te concentreren en mindful te zijn bij het selecteren en arrangeren van bloemen. Je kunt verse of zijden bloemen gebruiken en dit combineren met een wandeling in de natuur om zelf bloemen te plukken.


2. Natuurwandeling met zintuigelijke spelletjes: Organiseer een wandeling in een nabijgelegen park of bos en moedig de kinderen aan om hun zintuigen te gebruiken. Vraag ze om te luisteren naar de geluiden van de natuur, de geuren van bloemen en planten te ruiken, en de verschillende texturen van bladeren en boomschors te voelen. Dit bevordert niet alleen een diepere verbinding met de natuur, maar versterkt ook hun observatievermogen en aandacht.


3. Zonnedans: Beltane is een viering van licht en zon. Een speelse activiteit is het uitvoeren van een zonnedans. Zet wat vrolijke muziek op en dans samen met de kinderen in een cirkel, waarbij je de energie en warmte van de zon nabootst. Dit kan zowel buiten als binnen en is een fantastische manier voor kinderen om zich uit te drukken en in het moment te zijn.


4. Verhalen vertellen rond een kampvuur: Als de situatie het toelaat, kan een klein, veilig kampvuur een magisch moment creëren. Vertel oude verhalen of mythen die gerelateerd zijn aan Beltane, de natuur of de zomer. Dit helpt niet alleen bij het ontwikkelen van luistervaardigheden, maar verbindt de kinderen ook met culturele tradities en de cycli van de natuur.


5. Tuinieren: Tuinieren is een rustgevende activiteit die kinderen leert waar voedsel vandaan komt en hoe ze zorg kunnen dragen voor de groei van planten. Planten van bloemen of kruiden die specifiek zijn voor Beltane zoals lavendel of rozemarijn kan een bijzonder leermoment zijn.


Beltane is meer dan alleen een feest; het is een tijd om te verbinden met de natuur en de ritmes van de seizoenen. Door deze mindfulnessactiviteiten voor kinderen te introduceren, help je hen niet alleen om de betekenis achter de festiviteiten te begrijpen, maar bied je ook manieren om zich bewust te worden van hun omgeving en het belang van natuurlijke cycli. Dit feest van licht en leven is een prachtige gelegenheid om samen te komen en te genieten van de schoonheid van de aarde.


Naast mindfulness activiteiten kan volgende meditatie een mooie ingangspoort zijn om de bloeiende natuur te vieren.


En hier een mindfulness meditatie voor kinderen:

Het feest van de bloeiende natuur


Laten we beginnen door een comfortabele positie te vinden, zittend of liggend, waar je je prettig voelt. Zorg ervoor dat je zo comfortabel mogelijk bent. We gaan een klein avontuur beginnen in onze gedachten, waar we de schoonheid van Beltane zullen ontdekken en voelen.


Sluit je ogen zachtjes. Begin diep te ademen door je neus en vul je buik met lucht. Hou het even vast... en adem nu langzaam uit door je mond. Voel hoe je lichaam meer ontspannen raakt met elke ademhaling. Doe dit nog drie keer.


Ervaar (of Stel je voor) dat je in een groot veld staat. Het gras onder je voeten is groen en zacht. Je kunt de aarde onder je voeten voelen. Boven je schijnt de zon warm en helder. Voel de warmte op je huid en merk op hoe het licht je blij en vredig maakt.


Kijk om je heen en zie dat het veld vol staat met wilde bloemen. Rood, geel, paars, en blauw verspreiden zich zover het oog reikt. Elke bloem is uniek en mooi. Sommige bloemen wiegen zachtjes mee met de wind.


Luister nu naar de geluiden om je heen. Hoor je het zingen van de vogels of het zoemen van de bijen die van bloem naar bloem vliegen? Elk geluid helpt je nog dieper te ontspannen. Ruik ook de lucht om je heen. Zie of je de frisheid van het gras kan voelen of de zoetheid van de bloemen kan ruiken? Elke adem die je neemt is gevuld met de geuren van de lente.


Neem nog een moment om te genieten van dit prachtige veld. Bedenk hoe bijzonder het is om hier te zijn, midden in de natuur. Misschien voel je dankbaarheid voor deze ervaring. Laat dit gevoel dan maar binnen in je hart.


Begin nu langzaam je aandacht terug te brengen naar de ruimte waar je begon. Beweeg zachtjes je vingers en tenen. Wanneer je klaar bent, open je ogen langzaam.


Deze meditatie kan worden afgesloten met een kort verbindingsmoment waarin de kinderen worden uitgenodigd om te delen wat ze hebben gevoeld, gehoord en gezien tijdens de meditatie. Dit helpt hen niet alleen hun ervaring te integreren, maar ook te leren hoe ze hun gedachten en gevoelens kunnen uitdrukken.


Moge deze Beltane je hart vullen met warmte en je wereld met schoonheid. Dat de vreugde van het seizoen je inspireren, en de overvloed van de natuur je leven verrijken. Moge je pad verlicht worden door de sprankelende vuren van creativiteit en passie, en moge vrede en welvaart met je zijn, nu en altijd. Gelukkige Beltane!


Alle liefs, Lydia ✌️❤️🌷

bottom of page