top of page

Mindfulness avonturen voor kinderen tijdens Ostara
Hoor je dat? Het is het geluid van de lente die roept! Ostara, de lente-equinox, staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om jezelf en de kleintjes onder te dompelen in een wereld van plezier en mindfulness. Laten we eens kijken naar enkele speelse activiteiten om deze magische tijd van het jaar te vieren.


1. Bloemenjacht: Trek je avontuurlijke schoenen aan en ga op een bloemenjacht in de buurt. Zie hoeveel verschillende kleurrijke bloemen je kunt vinden! Terwijl je door velden en tuinen struint, kun je samen met de kleintjes de bloemen bewonderen, ruiken en zelfs een paar plukken om mee naar huis te nemen.


2. Zaaien en groeien: Wie houdt er niet van om zijn handen vuil te maken? Laat de kleintjes meedoen met het zaaien van zaden in de tuin. Ze zullen dol zijn op het graven van kleine kuiltjes, het plaatsen van de zaden en het besproeien met water. Het wachten op het ontkiemen van de zaadjes zal een les in geduld zijn, maar het zal allemaal de moeite waard zijn als de eerste groene sprietjes tevoorschijn komen!


3. Creatieve knutselsessies: Tijd om de creativiteit te laten stromen! Organiseer knutselsessies waarbij de kleintjes Ostara-versieringen kunnen maken zoals gekleurde eieren, papieren bloemen of vrolijke vogelhuisjes. Laat ze zich uitleven met verf, glitter en knutselmateriaal terwijl ze hun eigen lentemeesterwerkjes creëren.


4. Adem in, adem uit: Geef de kleintjes een moment van rust met eenvoudige ademhalingsoefeningen. Laat ze gaan zitten in een comfortabele houding, sluit hun ogen en concentreer je op hun ademhaling. Adem in door de neus, en uit door de mond. Het is een geweldige manier om wat rust en kalmte te brengen te midden van alle opwinding van het seizoen.


5. Dankbaarheidsdans: Laat de kleintjes hun dankbaarheidsdans doen! Laat ze om beurten iets noemen waar ze dankbaar voor zijn, of het nu gaat om de zon die schijnt, de bloemen die bloeien of de vrienden waarmee ze spelen. Het is een leuke manier om de positieve energie te laten stromen en de lente te verwelkomen met open armen.


Dus hier heb je het, een lading speelse mindfulness activiteiten om Ostara te vieren met de kinderen. Laat de lentemagie maar heerlijk beginnen!


Naast het plezier en de opwinding van het vieren van Ostara, is het ook waardevol om het belang van rituelen en de verbinding met de natuur hierbij te benadrukken.


Rituelen zijn als de lijm die ons verbindt met onze geschiedenis, onze omgeving en met elkaar.

Ze creëren een gevoel van gemeenschap en continuïteit, en bieden een diepere betekenis aan onze ervaringen. Voor kinderen kunnen rituelen tijdens feestdagen zoals Ostara een gevoel van stabiliteit en veiligheid bieden te midden van de constante veranderingen van het leven.


De verbinding met de natuur is ook van onschatbare waarde. In een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door technologie en betonnen jungles, is het essentieel om kinderen de kans te geven om zich te verbinden met de natuurlijke wereld om hen heen. Dit helpt hen niet alleen om respectvolle rentmeesters van de planeet te worden, maar het biedt ook talloze voordelen voor hun fysieke, mentale en emotionele welzijn.


Door rituelen te combineren met activiteiten die de band met de natuur versterken, zoals het planten van zaden, het maken van natuurschatten of het nemen van meditatieve natuurwandelingen, kunnen kinderen een diepere waardering ontwikkelen voor de schoonheid en de kracht van de natuur. Ze leren om in harmonie te leven met de cycli van de natuur en om te gedijen te midden van haar overvloed.


Hier een ritueel met zonsopgang om ook van binneuit een zaadje te planten


Wat heb je nodig?

  • Een bakje met water

  • Een zachte handdoek

  • Een kaars

  • Een pen en een stukje papier (als je kind kan schrijven/tekenen)


Ga op een comfortabele plek zitten en sluit je ogen. Adem rustig in en uit, terwijl je je voorstelt dat er een warme gloed om je heen ontstaat, die je beschermt en liefde geeft. Voel de energie om je heen, de aarde onder je, en de lucht die je inademt. Neem even de tijd om dankbaar te zijn voor de wereld om je heen.


Wanneer je er klaar voor bent, dompel dan je handen onder in het water. Voel hoe het water je handen reinigt van alle zorgen en spanningen. Laat alle negatieve energie los terwijl je je handen droogt met de zachte handdoek.


Nu is het tijd om de kaars aan te steken. Kijk naar het dansende vlammetje en laat je gedachten afdwalen naar je diepste wensen en verlangens. Neem de tijd om deze in je gedachten te omarmen en te koesteren.


Pak dan de pen en het papier en schrijf of teken op wat je hart je ingeeft. Schrijf je dromen op en bedenk concrete stappen die je kunt zetten om ze te verwezenlijken. Laat je creativiteit de vrije loop terwijl je dit doet.


Als je klaar bent, neem dan even de tijd om te danken. Bedank het licht van de kaars, het zuivere water, en de aarde die ons draagt. Blaas de kaars uit en laat een gevoel van vrede en dankbaarheid over je heen komen.


Neem ten slotte een moment om te genieten van de rust om je heen. Leg het papier op een speciale plek waar je het vaak kunt zien, als herinnering aan je intenties en dromen.

Moge Ostara je zegenen met liefde en licht.Dus terwijl we ons vermaken met Ostara-avonturen en mindfulness, laten we ook stilstaan ​​bij het belang van rituelen en onze band met de (innerlijke) natuur. Laten we deze prachtige lentetijd gebruiken om onze verbinding met de aarde te koesteren en te vieren, en om die liefde door te geven aan de volgende generaties.


Alle liefs, Lydia ✌️❤️🌷

Comments


bottom of page