top of page

Internationale dag van de vrede

Oom Google vertelt me dat de Internationale Dag van de Vrede werd uitgeroepen door de Verenigde Naties, sinds 1981. Ontzettend bijzonder vind ik dit, het is een dag van wapenstilstand en geweldloosheid. Als we TV staren, dan lijkt geweldloosheid nog heel ver weg. De horror van Syrië bijvoorbeeld, blijft ons verbazen. Als we echter naar statistieken kijken, dan hebben we een hele eind afgelegd in onze menselijke evolutie. Ik las ooit ergens dat in de oertijd 1 op 3 mensen stierven aan geweld. Vandaag de dag zijn conflicten and hieraan gerelateerde sterftecijfers op zijn laagst! Nu dat is weer iets om te vieren en om te koesteren. We dienen hierin echter te blijven investeren, want zonder vrede kunnen we nieuwe uitdagingen van onze wereld (zoals de opwarming van de aarde) niet aan.


Maar waar start vrede precies? Is het als twee landen in vrede zijn? Als er vrede is in ons land? Of wanneer er vrede is in jouw huis? Of als er vrede is in jou? Wellicht zijn ze allemaal correct... het enige is, waar hebben wij écht controle over?


Victor Frankl, de bekende psychiater die de concentratiekampen overleefde, gaf aan dat wij mensen uiteindelijk alleen maar controle hebben over de houding die we nemen. Kan vrede dan ook een houding zijn? Tevreden misschien? In plaats van in conflict te zijn met onszelf van wat we graag willen en moeten, van hoe onze kinderen en leerlingen moeten zijn, gewoon een mindful moment met wat er hier al is, je adem bijvoorbeeld... Voor volwassenen is er een nieuwe luisteroefening met de ademfocus, gratis te downloaden.


Internationale dag van de vrede, mindfulness voor kinderen

Comments


bottom of page