Ik zie ze ontzettend vaak, kinderen die last hebben van toetsstress. Ook al hebben ze heel erg goed geleerd, een angst voor falen overvalt hen als prestatie op de voorgrond komt. Stress blokkeert onze kenniskanalen. Kinderen kunnen dan onderpresteren. Doorgaans gaan deze kinderen over hun grenzen met leren en vinden ze ontzettend moeilijk rust. Ze meten zich continu af aan andere kinderen en zijn vaak afhankelijk van prijzen.
Prijzen, het kwaaltje van de 21ste eeuw.
Kinderen worden vaak geprezen voor slim zijn, getalenteerd te zijn, voor specifieke vaardigheden of ... . Het is precies een loterijtrekking, je hebt het of je hebt het niet. Het is iets oncontroleerbaar, en als iets oncontroleerbaar is, ervaren wij mensen stress. Bovendien vergeten we vaak dat kinderen meer zijn dan mee zijn op school. Hoe vaak hameren we het er ook niet in "je best doen voor school", "met goede punten kan je veel verdienen later", "jij bent toch geen dommerik", ... . Onze kennismaatschappij helpt ons hier ook niet bij.
Als we dan toch gaan prijzen, laten we kinderen dan vooral prijzen voor hun inspanningen, strategieën, vooruitgang, dat ze uitdagingen aannemen of leren uit fouten. Dit is immers iets wat in hun controle ligt en dat ze kunnen herhalen met de juiste aanmoediging.
Eenmaal het wat in kinderen hun systeem zit, is het echter heel erg moeilijk om prestatiedrang los te koppelen aan voldoen aan verwachtingen van anderen. Daarom kunnen we hen een handje helpen om even te switchen van gestresseerd zijn naar zich gestresseerd voelen. Zijn - als iets dat vastligt - omruilen voor voelen - als iets dat verandert - en van waaruit ze kunnen kiezen voor een groeigedachte.
Voor Dag van de leerkracht, maakten wij met plezier voor in de klas of bij jouw thuis een poster met een heel behulpzame strategie om meer flexibel om te gaan met toetsstress. Dit blaadje straalt het best op een A3 formaat en gerecycleerd papier.
Gratis downloaden Kan via onze piepspagina >> hulpbronnen.
Veel plezier ermee!
Comments