top of page

Mama, waarom vragen mensen mij wat ik later wil worden? Ik ben toch al iemand!
Mijn kind is al iemand en moet niemand meer worden... (Zoals dikwijls de goedbedoelde vraag wordt gesteld 😉) Ik vind het fijn om mijn kind te zien als een volwaardig persoontje met eigen gevoelens, gedachten, meningen, grenzen,... net zoals ik. Ik moet niet zeggen hoe hij zich (niet) mag voelen of hem de hele tijd bijsturen als we erop uit trekken. Ik wil hem wel bijstaan in zijn zoekend leventje maar dat is iets anders dan voortdurend zeggen doe dit of dat. Want dat maakt het ouderschap heel vermoeiend, denk ik?! Ik wil er zijn, samen op weg gaan en zijn uitingen zien net als onze manier van zijn en doen. Wij zijn ook soms boos of gefrustreerd en we hoeven dit toch ook niet altijd te onderdrukken. Dit zijn juist ervaringen waaruit we iets kunnen leren. Als Fedde 'boos en gefrustreerd' is omdat iets hem niet lukt, dan ga ik er niet direct naartoe om op te lossen of te helpen maar ik BEN er wel om zijn emoties op te vangen. Als dit dan ergens voorkomt in het openbaar, bekijken mensen mij soms wel eens en hebben medelijden met Fedde omdat ik hem niet help of reageer... Maar ik doe hem juist een groot cadeau 😃 Nadien is het dan ook fijn om te kunnen communiceren over het feit dat hij wel heel erg boos was of het lastig had. Mooi vind ik het ook om te luisteren wat er achter zijn uitingen zit. Fedde laat bijvoorbeeld niet graag zijn haar wassen. In plaats van te zeggen dat het moet, luister ik naar het waarom en daar komen heel mooie antwoorden uit. Uiteindelijk komen we wel tot wassen maar het verloopt op een andere en veel rustige manier. Het is geen strijd. Ik raak er mijn energie niet door kwijt maar het geeft mij energie omdat we er allebei een beter gevoel bij hebben. Tuurlijk zijn er voor mij ook uitdagingen en verloopt ook niet alles van een leien dakje maar ik merk sneller op wanneer ik mezelf verlies. En door mindful (opmerkzaam) te zijn, merk ik op wat er aan de hand is en laat ik me er niet in meeslepen. Ik kom terug in het nu en kan van hieruit kiezen hoe ik verder wil. Veel ouders zijn zoekend en dat is goed maar zoek het niet te ver. Ga niet eindeloos op zoek in boeken en op internet. Vertrouw op de wijsheid in jezelf, je kind en het NU ❤️


Sofie


Kommentare


bottom of page